top of page
  • Foto van schrijverFrans van de Ven

Digitaal welzijn: deconnecteren kun je leren


De kabbelende informatiestroom is een kolkende, niet aflatende wildwaterrivier geworden. 24/7 worden we, zowel op als naast het werk, langs alle kanten bestookt met berichten en nieuws. Deze constante overvloed aan informatie kan nefaste gevolgen hebben voor ons mentaal, emotioneel en fysiek welzijn. Investeren in "digitaal welzijn" is geen luxe maar een noodzaak. Digitaal wel-zijn kun je leren en zorgt ervoor dat je zelf, maar ook je organisatie, floreert.


Het recente recht op deconnectie moet ervoor zorgen dat medewerkers in hun privétijd zo weinig mogelijk gestoord worden door werkgerelateerde berichten en verstoorders. Dat is een mooi initiatief en een belangrijk signaal. Alleen zijn de maatregelen soms wat utopisch. Zo leidt bijvoorbeeld het uitschakelen van de e-mail servers in het weekend vaak enkel tot een stortvloed aan mails op maandagmorgen. In plaats van de medewerkers af te schermen van de informatiestroom, is het zinvoller om ze zelf te leren navigeren op deze bruisende rivier. Het is makkelijker dan je denkt en zo behoudt iedereen de flexibiliteit om zijn eigen koers te varen.


Een aanpak die loont, wat ook op het werk is kunnen deconnecteren belangrijk. Het meeste werk vraagt focus en concentratie. Concentreren vraagt om deconnecteren. Daarenboven wordt ons werk wordt steeds complexer en dat vraagt creatieve en innovatieve oplossingen. De beste ideeën om de productiviteit, kwaliteit of snelheid te verbeteren komen als je gedeconnecteerd bent en niet voortdurend van de ene onderbreking naar de andere switcht. Die "switch-tijd" kost ons en onze organisatie trouwens gigantisch veel tijd. Je bent al gauw 1 à 2 uur tijd per dag kwijt door voortdurend je focus te veranderen. Kortom, leren deconnecteren is een win-win voor medewerker en organisatie.


We kunnen de schuld voor de voortdurende connectie en afleiding bij de technologie leggen, maar de eerlijkheid gebiedt ons te kijken naar ons gebruik van die technologie en onze bijbehorende overtuigingen. Dezelfde technologie die ons bedelft onder telefoons, mails en andere berichten, biedt gigantisch veel mogelijkheden om de informatiestroom optimaal en op maat van onze noden en behoeften te organiseren. Als we onze "Fear Of Missing Out" en andere hinderende overtuigingen eenmaal overwonnen hebben, kunnen wij de technologie leiden in plaats van dat de technologie ons leidt. Zo kanaliseren we zelf welke informatie ons al dan niet, waar en wanneer bereikt en of, hoe, waar en wanneer we reageren. Welbewust en overwogen. Ook dat is persoonlijk leiderschap.


Ontvang je graag meer informatie over hoe je zelf en/of je medewerkers aan hun digitaal welzijn kunnen werken, stuur mij een e-mail op frans@fransvandeven.com




47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page